GRADIŠKA TURA IN ABRAM

sobota, 6. junij ob 6. uri

 

 

Spoštovani, 


zberemo se na parkirišču trgovine Mercator, od koder se z osebnimi vozili (zaradi nastalih razmer  zaradi virusa KOVID-19 avtobusnega prevoza ne moremo zagotoviti), odpeljemo proti Primorski  oz. do bližine športnega centra v vasi Gradišče pri Vipavi, kjer se bo pričela naša pot na Gradiško turo.  S parkirišča se bomo podali  v smeri Gradiške Ture in Abrama. Sprva široka in zložna pot, pa nas bo hitro pripelje do prvega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (desno sveti Miklavž). Po nadaljnjih nekaj korakih hoje pa nas pot pripelje do melišča, čez katerega se prečno vzpnemo na z grmičevjem porasla pobočja. Pri naslednjem razpotju nadaljujemo levo in sledimo oznakam »zelo zahtevna zavarovana pot«. Že na začetku zelo zahtevne poti se bomo skoraj navpično vzpeli  po skalnatem pobočju zavarovanem s klini in jeklenico. Pot nato za nekaj korakov postane manj zahtevna, zavije rahlo v levo in se nato ponovno strmo vzpne ob jeklenici desno navzgor. Še nekaj časa se vzpenjamo ob jeklenici in kmalu pridemo do razgledne ploščadi, ki je nekaj korakov s poti na levo stran. Pri ploščadi od koder je lep razgled na Vipavsko dolino je tudi manjša klopca.


Od ploščadi nadaljujemo desno navzgor in zavarovana pot nas pripelje na izpostavljen ozek greben, ki pa je dobro zavarovan z jeklenico. Pot v nadaljevanju postane postopno manj zahtevna in kmalu pridemo do razpotja, kjer se nam z desne priključi manj zahtevna pot.  Mi se od tu spustimo po nezahtevni poti do vstopa v Otmarjevo zavarovano pot in ponovno sledi plezanje  ob lepo varovani zavarovani poti  proti vrhu  Gradiške ture. Tu se pridružimo skupini,  ki si bo na Gradiško turo povzpelo po nezahtevni poti.  Skupaj se nato podamo po nezahtevni poti do kmečkega turizma Abram, kjer bo možen tudi topel obrok. Po daljšem postanku se vrnemo do vozil v vasi  Gradišče.

 

Potrebujete dobro uhojene planinske čevlje in pohodne palice.  Hrana in pijača iz nahrbtnika. Ne pozabite dnevnika Slovenske planinske poti. Za vso pot bomo potrebovali približno pet ur nezahtevne hoje.

 

Udeleženci, ki se bodo podali  na Gradiško turo po zelo zahtevni poti je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta. (samovarovalni komplet, čelada in rokavice)

 

 

Prijave zbiramo do 3. junija 2020 na telefon 5701 944 ali 031 501 244.

 

 

 

 

Pojdite z nami !

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina