Vodniki

Vodnik PZS je lahko vsak planinec, ki je dovolj zdrav, pozna naše gore in je pripravljen svoje znanje deliti in nadgraditi na tečajih za vodnike, ki jih vsako leto organizira Planinska zveza Slovenije, Vodniška komisija. Prijetno vzdušje in zaupanje v vodnika je garancija za dobro izpeljan izlet oz. turo. Na tej strani lahko vsaj malo spoznate delo vodnikov oz. kako izgleda, da to postanete.

 

TEČAJ ZA VODNIKE PZS - A KATEGORIJA

Vodnik PZS je lahko vsak, ki je uspešno opravil s programom določeno strokovno usposabljanje. VPZS je usposobljen strokovni delavec v športu na področju planinstva in je nosilec strokovnega naziva VPZS, ne glede na spol in ne glede na podeljeno kategorijo vodenja. Vsi VPZS so tudi vpisani v Register VPZS, ki ga vodi Komisija za vzgojo in izobraž evanje PZS - KVIZ.

Lahke kopne ture – A kategorija Opis: osnovno vodništvo, za gibanjese uporablja predvsem hoja, posebno tehnično znanje ni potrebno . Vodenje: lahke označene in lahke neoznačene poti.

 

 

 

TEČAJ ZA VODNIKE PZS - B KATEGORIJA

Značka Vodnika PZS je ovalne oblike, rahlo izbočena navzven, srebrno kovinske barve. V sredini je znak PZS modre barve, nad znakom ob zgornjem robu je zapisano Vodnik PZS v rdeči barvi, ob spodnjem robu pa isto besedilo izpisano tudi v angleščini: Guide AAS. Vsaka značka je oštevilčena na hrbtni strani, na sprednji strani pod znakom PZS pa sta vgravirana ime in priimek VPZS. Seznam izdanih značk vodi strokovna služba PZS.

Zahtevne kopne ture –B kategorija Opis: vključuje osnovno vodništvo,pa tudi znanje uporabe vrvi, varovanja udeležencevna poti ter uporabo cepina. Vodenje: vse iz kategorije A, poleg tega pa še zahtevne in zelo zahtevne označene poti vključno s posameznimi snežišči, zahtevne neoznačene poti in lahka brezpotja.

 

 

Vodniki PD Šempeter

Planinsko društvo Šempeter v Savinjski dolini brez vodnikov PZS ne bi moglo več delovati. Vodniki so pač posebni ljudje, sposobni in pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas in osebno odgovornost, da poskrbijo za prijetno počutje udeležencev in njihovo varno vrnitev domov. V letu 2014 se nam bosta pridružili še dve novi vodnici in sicer Lili in Alenka, ki poleti odhajata na tečaj v Bavščico.

 

 

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina