BREŽIŠKA PLANINSKA POT

Sobota 23. februar 2019 ob 7. uri

 

 

Zberemo se na parkirišču trgovine Mercator, od koder se z izrednim avtobusom odpeljemo proti Brežicam oz. Čatežu. Naša pot se prične pri gostišču Les v Čatežu na nadmorski višini 185 m. Smerokaz pred gostiščem nas bo usmeril po asfaltni potki do stopnišča, ki nas pripelje do označene markacije v smeri Sv. Vida. Po 25 minutah prispemo do razcepa na Šentviški gori. Tu ne oklevamo in se povzpnemo na prelepo razgledno točko pri cerkvici Sv. Vida na nadmorski višini 386m. Uživamo v pogledu na mesto Brežice, bližnjo in daljno okolico, na Krško polje, pobočja Bohorja in Orlice, na vrhove v hrvaškem Zagorju.

 

Po razgledu in počitku se vrnemo na razcep in nadaljujemo pohod po skoraj ravni gozdni poti do prvih vinogradov na Šentviški gori, od tam pa že po makadamski poti navzdol do gozda, kjer se pričnemo spuščati in prečimo cesto Žejno - Straža. Po njej nadaljujemo pohod do Sobenje vasi. Ponuja se nam pogled na polja med Sobenjo vasjo, Globočicami, Mrzlavo vasjo in Žejnim in na bližnje vinograde na Straži in malo oddaljene na Vitovcu, Malenškem vrhu in Stankovem.

 

Pot od Šentviške gore do Sobenje vasi prehodimo v 45 minutah. Na sredi vasi nas markacija in puščica na betonski škarpi napotita proti jugovzhodu skozi vas do smerne table za Veliki Cirnik, ki pove, da imamo do vrha še dobro uro hoda. Gozdna kolovozna pot je dobro markirane in nas pripelje vse do križišča Veliki Cirnik - Mali Cirnik. Na tem mestu pridemo iz gozda na travniško planoto s pogledom proti Planini in hrvaškim goram. Nadaljujemo po gozdni poti proti vrhu. Kratek precej strm del poti preide v položnejši vzpon mimo lovske staje do razcepa Veliki Cirnik - Stojdraga. Do cilja vodi široka steza. Na vrhu Velikega Cirnika (n.m. 630 m) nas razveselijo klopi z mizami ob bivaku "Pri veseli Mici". Ob dobrotah iz lastnega nahrbtnika lahko uživamo v prijetni družbi bogatega listnatega gozda. Da smo bili na vrhu, potrdimo v vpisni knjigi in s kontrolnim žigom.

 

Po daljšem spustu sledi spust skozi prej opisane vasi, ki so vidne iz najvišjega vrha Veliki Cirnik. Zadnji žig poti nas čaka na kmetiji Martinovi, kjer bo mogoč prigrizek in okrepčilo po predhodnem dogovoru. Po zadnjem malo daljšem postanku sledi le še dobra ura hoje do mesta izhodišča na Čatežu, kjer bodo vsi pohodniki, ki bodo na začetku pohoda po ceni 2.50 eura kupili dnevnik poti, dobili spominsko značko o prehojeni poti.

 

Potrebujete dobro uhojene planinske čevlje, pohodne palice. Hrana in pijača iz nahrbtnika, bo pa mogoče tudi topel obrok po prehodnem dogovoru na kmetiji Martinovi. Za vso pot bomo potrebovali približno dobrih pet ur nezahtevne hoje.

 

Prijave zbiramo do 20.2.2019 oz. do zasedbe avtobusa na telefon 5701 944 ali 031 501 244.

 

 

 

 

 

Pojdite z nami !

 

 

 

 

20 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 20. letnici PD Šempeter

vsebina

30 let PD Šempeter

Predstavljamo Vam brošuro, izdano ob 30. letnici PD Šempeter

vsebina

Savinjska planinska pot

Predstavljamo Vam Vodnik po Savinjski planinski poti.

vsebina